Thursday, September 28, 2006

Hemtentatider

En reporter ringde idag från Aftonbladet angående ett kommande reportage i deras Family-bilaga. Den ska handla om mammor som stickar med andra mammor. Eftersom jag mest stickar hemma, endast enstaka gång i stickcafé eller ibland (gärna oftare) med vänner sedan förr (icke-mammor) kunde jag inte direkt föreslå mig själv som en kandidat för detta reportage. Dessutom är jag inte så angelägen om att synas i detta sammanhang, snarare harig för hur reportaget skulle kunna komma att vinklas.

Nu är det dags för terminens första tenta, det är nämligen frågan om följande hemtenta i kursen statsvetenskapliga metoder, med tillhörande bilaga. Laddar upp med Duchy Originals Ginger Biscuits ... yummy samt en god latte. Och så, in med mig i tentadimman - hela helgen! Break a leg!

Tuesday, September 26, 2006

Sockor och småbarnsliv

Nu är äntligen andra Pomatomus-sockan färdig. Ingen "second sock syndrom" här inte! Min slutsats är att de här sockorna var kul att sticka då de krävde min uppmärksamhet hela vägen. Slarvade jag det minsta med att hänga med i mönstret blev det lätt fel, särskilt i fotdelen. Är nöjd med slutresultatet, sockorna kommer definitivt att komma till användning. Regia's variegated färger funkade utmärkt till denna sockmodell. Däremot kunde jag inte hitta någon kul färgblandning. Denna blåbrunafärgblandning borde dock funka med exempelvis blåjeans. Nu saknas ett par lämpliga skor. En öppen modell skulle synliggöra det fina mönstret. Här är exempelvis en schyst sko där mönstersockan kommer till sin rätt. Dessa kraftiga sockor kräver också skor i en storlek större.

Det gick väldigt fort. Från singelböna till tvåbarnsmamma. Att ha barn sägs vara utvecklande. Men om det alltid är till det bättre är jag inte helt säker på... Som exempelvis mitt goda morgonhumör som inte längre är lika givet. När morgonen drar igång på alla växlar glömmer jag nämligen ofta att äta själv. Då är det inte så konstigt att jag går omkring och gnäller som en surkärring. Hoppas bara att denna nya sida inte permanentar sig och blir en ovana. En annan aspekt är att toleransnivån sjunkit pinsamt lågt ibland. Kan känna mig hysteriskt tacksam över att, visserligen hålögd, få hela fem timmars sammanhängande sömn. Förr krävde jag minst sju, helst nio, timmar. Antar att detta till viss del beror på min dotters helt fantastiska kommentarer i ottan. Det verkar som att hon processar allt nytt hon lärt sig dagen innan och så rabblar upp detta i ljus kvittrande ton.

Äckeltoleransnivån verkar också ha sänkts drastiskt. Det oundvikliga kladderiet kräver att man sänker sina ambitioner. Men Ibland går det hela till överdrift. Som när jag utan att tveka torkar bebispya på mina kläder eftersom papper inte finns till hands. Ja, ja, bebisen får ju inte ha fuktiga kläder på sig. Men ändå. Men det som fascinerar mig mest är när dagen går mot sitt slut, i mitt fall ofta redan i samband med nattning av småttingarna. Då somnar jag inte så sällan på leksakerna. Alldeles utmattad och oförmögen att flytta på dem. Inte konstigt man känner sig som en ostkrok när man vaknar. Det låter kanske som att det skulle vara synd om mig. Men det är inte sympatier jag fikar efter. Snarare att dela med mig av reflektionerna från småbarnsbubblan jag befinner mig i. Har du upplevt någon 'personlighetsförändring' på grund av livet med småbarn? Vad är din värsta farhåga vad gäller småbarnslivets? Berätta gärna.

Monday, September 25, 2006

The Godmother

När Leonard satt i gudmor och moster Annas knä i eftermiddags vände han sig ständigt upp med nyfiken blick för att titta vem som höll i honom. Hans begreppsvärld är i ständig utvidgning och han är väldig med hela tiden.

Matbiten är den största utmaningen för Leonard. Vår matglada kille hjälper gärna till med matningen genom att föra skeden mot munnen. Allting ska förresten in i munnen. Även mamma. Speciellt när man är väldigt hungrig.

Nu återstår bara tådelen på sista pomatomussockan. Så varför inte komplettera med ett par pomatomus-torgvantar som nästa projekt? Visserligen är de snygga, men jag vill nog variera mig med någonting helt annat härnäst.

Friday, September 22, 2006

Uppsatsidéer

Har en embryonal idé till C-uppsatsen i statsvetenskap. Den handlar om vilken roll regioner/kommuner/städer har i EU? I en värld där kommunikation och handel allt mer sker över nationsgränserna har internationellt samarbete allt större betydelse. Men samtidigt är det i det lilla samhället, i kommunen eller i länet som medborgaren har störst möjlighet - och inte minst intresse - att påverka. Tänk om exempelvis kommunerna själva rådde om sina angelägenheter inklusive kommunikationen med omvärlden, såsom EU? Då är frågan om det finns områden där nationen är en absolut nödvändig enhet? Om inte, skulle detta scenario innebära upplösningen av nationen? Litteratur jag tänkt anknyta till finns i första hand inom statsvetenskapen. Men, efter tips av en kursare planerar jag även att kika lite i litteratur inom Internationella Relationer-området. Att denna min övergripande undran kräver en tydlig avgränsning är förstås givet denna min lilla undersökning. Några möjliga uppslag skulle kunna handla om att:
* analysera något dokument från EU:s Regionkommitén med fokus på regionens roll.
* se vilket avtryck EU gjort i min kommun (el ngn annan)
* analysera 'EU-konstitutionen' gentemot någon konkret frågeställning
* studie av "triangeldramat" EU-städer-kommuner i något specifikt fall
Kommer du på någon annan intressant aspekt av min undran?

Det blir ytterst lite stickat med mina onda händer. Efter klädshopping (tyvärr bara till barnen) på stan idag fick jag ändå till några härliga rader på den andra pomatomussockan. Förresten, har du sett den välgjorda Psycho-liknande kortfilmen The Last Knit, som handlar om den totala garngalenskapen? Tjolahopp ... det är bäst man passar sig!

Saturday, September 16, 2006

Leonard

Trettioåtta gäster senare är de väldigt tyst här hemma. Både Anthea och Leonard sover. När sista gästen kastat in handuken kunde vi snabbt återställa från fest till vardag. Vi hade gjort det enkelt för oss och köpt färdigt. Trots detta sitter nu småbarnsföräldrarna hålögda framför datorerna medan farfar läser en bok.

Det var alldeles överväldigande underbart att träffa så många nära och kära samtidigt. En stor dos vänner ger kraft inför stundande höstmörker. Dessutom bokades många framtida möten att se fram emot. Leonard, som nu är namngiven genom en hemsnickrad ceremoni, fick otroligt många vackra presenter. Och inte minst fick han två fina gudmödrar: min syster Anna och min vän Katarina.

Mmmm .... goda minnen. Innan jag sluter mina ögon för den här dagen ska det ändå fikas och så lite plugg. Mina händer tillåter däremot inget sticke, suck! Imorgon är det hur som helst val. Tror det blir regimskifte den här gången, vad tror du?

Friday, September 15, 2006

Fredagkväll med fisksås och MR

I samband med ett pågående studiearbete är funderar jag över innebörden i begreppet mänskliga rättigheter? Kan knappast klappa mig på bröstet och påstå att jag brinner eller engagerar mig för MR. Har visserligen varit medlem i Amnesty och lite halvhjärtat sneglar jag åt hyllan med rättvisemärkta produkter när jag handlar. Känner till delar av FNs allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna och förfasar mig över de vedermödor som bland annat stoiska Aung San Suu Kyi utstår i kampen för demokrati.

Men för mig handlar livet om prioriteringar. Har inte tid att satsa på folk i olycka på andra sidan jorden. Trots allt är mina nära och kära nummer ett. Därefter kommer grannskapet. Sedan kommunen, landet, regionen och världen. I den ordningen. Annars är omtanken bara en form av hyckleri. Om man bryr sig mer om andra än de sina, filosoferar jag så här på fredagkvällen.

Kvällens gäst är ingen mindre än barnens farfar. Honom vill vi gärna bjuda på nyttig omegaspäckad fisk. Det ser allitd så enkelt ut när min man vevar ihop en sås. Ikväll får fisken sällskap av dijonsenapssås och inget passar väl bättre till än äkta basmati ris.

"Bara Dari" basmatiriset, som vi brukar köpa i vår favoritbutik Daglivs på Fridhemsplan, levereras numera i en supersmart förpackning! Vad sägs om en äkta dragkedja på rispåsen?!

Thursday, September 14, 2006

"Knit a shawl" course at Folkuniversitetet

Folkuniversitetet is arranging an English speaking knitting course for beginners in Stockholm which I will be leading. The course "Knit a Shawl" begins 8th of October and consists of three 2 1/2 hour lessons. There are still room for some more participants so don't hesitate to join us if this sounds interesting to you. Or, if you have an English speaking friend who would like to learn how to knit then perhaps this could be a good opportunity for him/her?

Tuesday, September 12, 2006

Sakta, några rader åt gången...

Trodde att karpalunnelsyndromet skulle försvinna efter förlossningen men har tyvärr fortfarande känningar av det. I och med att det är hormonrelaterat lär det väl inte försvinna förrän jag slutar amma helt. Det blir ju inte bättre av allt antecknande på föreläsningarna heller. Det blir alltså mest att jag stickar några (efterlängtade) rader om dagen. För närvarande på andra pomatomussockan. Är klar med skaftet och pysslar nu med hälen. Vågar inte ta i mer ifall jag skulle provocera fram mer omfattande känslobortfall i handen. Så passande då att nya numret av ezinet [Billigt garn mm] äntligen är ute igen. I detta nummer finns nämligen intressant länk om hur man botar karpaltunnelsyndrom genom några övningar som jag definitivt tänker pröva! Vidare finns länkar om övningar så man orkar sticka mer, några rapporter som visar att stickning är bra för den mentala hälsan samt givetvis annat sticktokigt och fiffigt! Min gamla bekant Anna Lundevall (redaktör) är sig lik!

Häromdagen pekade Anthea på dataskärmen och sa "TITTA MAMMA SIDA!". Först förstod jag inte vad hon ville men insåg snabbt att det var min blogg hon syftade på. Antheas lär sig nya ord varje dag och använder dem till att bilda nya meningar på löpande band. Att få en glimt i en knappt tvåårings värld bjuder på många roliga överraskningar. En annan gång när jag matade Leonard med smakportion, vilket vi nyligen börjat med, sa Anthea omtänksamt: "GÅR BRA MAMMA MATA BEBI BROR?". Min man och jag tittade paffa på henne och varandra och insåg att vår lilletjejj precis uttalat en sexordsmening. Och visst går det bra att mata lillebror, han är jätteduktig trots att det mesta hamnar på haklappen.

Antheas största intresse just nu är "JUR". Det duger bra med "KATTEN" och "KIKI" (kanin) där vi bor men helst skulle hon vilja se kor och grisar. Grisar kanske vi kan se på någon av H4-gårdarna i stan. Men kor är det värre med. Vi försöker istället locka med bisonoxarna och älgarna på Skansen. Men hon står fast, hon vill se dessa djur som producerar hennes älskade "MKBOA" (mjölk). Så vi får väl försöka bege oss till någon bondgård. Någon som har bra tips?

Thursday, September 07, 2006

Småbarnsliv, plugg och stickning

Verkar gå i min mormors fars, Uuno Varis, fotspår när det gäller statsvetenskapens teori och praktik. Denne man verkade i slutet av 1800-t i östra Finland och bidrog bland annat till att där ändra på lagstiftningen för sänkt rösträttsålder. I mitt fall är det inga storgärningar att tala om utan handlar än så länge mest statsvetenskaplig teori.

Planen i höst är att skriva uppsats på c-nivå inom europapolitikområdet. I förlängningen är ambitionen att arbeta inom detta område. På kursen föregås uppsatsarbetet av fördjupning inom statsvetenskapliga metoder. Därefter ska det fnulas på problemfråga till uppsatsen. Europapolitik är inte alltid lätt att göra undersökningar om då mycket av materialet som produceras i EU-apparaten hålls bakom lyckta dörrar (också ett av problemen med 'ett demokratiskt EU'). Jag ser fram emot att komma fram till något intressant att skriva om. Har du någon bra idé?

I bokhyllan ligger Norogodis och väntar på att användas. Har mönster klart så det är egentligen bara att börja sticka. Men först måste jag avsluta några gamla stickprojekt. Och plugga. Och vara mammaledig ... eller mammaupptagen som det kanske borde heta.

Hur fångar man en bustjej på bild? Ja, det går inte ens när hon är nyvaken och äter pappas supergoda Sesam-Nilabborre med spritärter och ris. Anthea har (äntligen) kommit in på Montessoridagis. Hon börjar om en och en halv månad, lagom till att hon blir två. Vi tror att det kommer att passa vår klipska finurliga tjej alldeles utmärkt.

Monday, September 04, 2006

Kusin Adrian

Annars är det kul att sitta på skolbänken igen och lära sig statsvetenskapens metod och tillämpning. Många böcker är det att plöjja. Och så en hel del grupparbete. Visserligen är det nyttigt att i grupp bearbeta teorin. Men om man hamnar i lag med en trög madam kan det vara precis det motsatta. Ge mig luft. Eller ska jag byta grupp?

Moster Maja och kusin Adrian var på besök i eftermiddags. Anthea tyckte jättemycket om att leka med sin gudmor och för Leonard var det extra kul att bekanta sig närmare med jämnårige kusinen.

Leonard gillar att ligga på mage och träna ryggen medan han från nytt perspektiv ser världen. Med höljutt joller, leende och glimt i blicken han charmar föräldrarna och syster. Att ensam lattja med prylar går inte lägre att mäta med familjens gemenskap eller kittel. Skratta högt gör han ofta och om han kunde prata skulle vi höra: Lek med mig, prata med mig, kittla mig, gosa med mig, lämna mig inte ensam.

Imorgon ska maken ställa en fråga i SVTs Ufrågningen. Då vi inte har TV hoppas jag att någon vän spelar in på DVD.

Hjärngympa

Minröjj, tetris ... dessa kära dataspel som snarare är en form av meditation än något som stimulerar till fantasi eller klureri. Under studietiden var dessa beroendeframkallande spel tilflyktsorten under många tentaperioder. Istället för att plugga kunde jag sitta i många timmar och sortera geometriska former eller försöka röjja minor. Nu finns ännu ett spel i denna kategori:Gissa vem som satt till mogontimmarna i natt med detta spel. Kan det ha något att göra med att jag studerar igen? Googles imagelabeler funkar så att du gissar namn på bilder snabbast möjligt tillsammans med en medspelare någonstans i cyperrymden. Ja, inte nog med att du sitter och spelar bort värdefull tid så arbetar du gratis åt google genom att beteckna bilder på internet. Tanken är att sökning av bilder på google ska bli allt mer träffsäkert. Mitt high score idag är 1300.

Fjärilar hemma

Min fascination över smågrodor har fått konkurrens. Inte för att mitt intresse för grodor någonsin kommer att avta. Mina keramikkärl med små grodor kommer följa mig till graven. Har redan ett halvt dussin muggar, två krukor, två skålar, en burk, en ljuslykta med små grodor på tillverkade av Helena Löwenhielm inköpta på Krukmakeri Lilla Grodan. Har även en del andra keramikkärl med smågrodor på, från Spiti.

Min dotter har inspirerat mig till att förjusas även över fjärilar (dock inte nattfjärilar). Dessa esoteriska, lekfulla, lätta och vackra väsen är så otroligt rogivande att se på. Fjärilsprylarna från Designista är som gjorda för min dotters lekrum. Hon har redan en grön fjärilskrok och det lär bli minst en till. Om vi dessutom köper lampan finns risk att den istället hamnar i mammas och pappas sovrum.

Snyggaste knit-purl loggan har Lisa/VisaLisa skapat. Olika t-shirtmodeller med detta tryck går att få tag på hos Visa Lisas Cafépress

Saturday, September 02, 2006

Barmamama ticka

När mamma viftar på trä- eller metallpinnarna bildas 'bupa' (strumpa), 'kal' (sjal) eller 'kohta' (kofta). Det är inget märkvärdigt för min dotter Anthea. I hennes värld stickar mammor, tanter och ibland även pappor. Det har hon sett i sina barnböcker:

Förutom att Tant Berg i 'Lotta på Bråkmakargatan' har en vacker stickad kofta på sig. På sofflocket hemma hos henne ligger stickningen och väntar medan hon umgås med Lotta.

Pingus pappa fixar lätt en ny halsduk av garnet som Pingu har med sig efter att av misstag ha repa upp sin gamla halsduk.

När Barbafamiljen är ute i naturen och njuter av livet tillsammans passar givetvis Barbamama på att sticka.

Muminmamman plockar gärna fram stickningen ur korgen då hon sitter på någon klippa i den Åländska skärgården. Det blir kanske en värmande hösttröjja till Mumintrollet?

Att stickning är en kul syssla tycks Anthea förstå. Undrar om hon själv kommer att gilla att sticka när hon blir lite äldre? Kanske sitter vi idylliskt och stickar på varsin strumpa, dricker thé och diskuterar tilsammans framför brasan i vårt framtida drömhus. Hon har i alla fall en ivrig lärare i mig. En som gärna bistår med allehanda sticktips.