Min man gillar att säga att det franska köket är tillbaka igen. Och det är onekeligen gott med fransk mat, även om det oftast kan vara lite överkomplicerat att tillaga. Mina första franska matminnen är från rivieran-trakten, där jag var baserad som konsult i början av förra årtiondet. Det bästa givetvis inte från turiststråken.
My husband likes to say that French cuisine is back again. And indeed it is nice with French food, even if often over complicated to cook. My first food memories is from the Riviera area, where I was based as consultant beginning of last decade. The best one of course not from tourist areas.
Senaste årtioendet har jag ätit god fransk mat i min egen stadsdel. Ja, ett antal middagar och luncher har avnjutits på numera nedlagda Absinth Bar & Bistro. Bäst på franskt idag är Petit France. En del creperior har jag också besökt i Stockholmstrakten, med 'Creperie fyra knop' som favorit.
Last decade I've been eating good French food in my own part of Stockholm. Well, a couple of dinners and lunches has been enjoyed over at nowadays closed down Absinth Bar & Bistro. Best French today is Petit France. I've also visited some creperias in Stockholm, where 'Creperie fyra knop' is my favourite.
När jag skulle bjuda hem lite folk häromdagen kom jag osökt in på en del matidéer med fransk inspiration. Ja, vad är inte mer franskt och tillagningsvänligt för oss köksamatörer än paj med fransk touch.
When I was about to invite some folks to my place the other day I naturally came into food ideas with French inspiration. What is more french and cooking friendly for kitchen amateurs than tarts with a French touch.
Godast blev nog pajjen med ansjovis och lök. Den med pinjenötter gick inte heller av för hackor. Och grönsaksvarianten och färska örter var fin. Ostbasen i två av pajerna var Västerbotten, och även om inte fransk, särskilt god i paj. Alla pajjerna var gjorda med inspiration ur Anna Bergenströms 'Nya Annas mat' samt 'Annas pajjer'.
Best was probably the tart with anchovy and onion. The one with pine nuts was also great. And the vegetable one with fresh herbs was also nice. The cheese base in two of the tarts was Västerbotten cheese, and even if not French, really good in tarts. All tarts where made with inspiration from Anna Bergenström's 'Nya Annas Mat' and 'Annas pajjer'.
En rad matbloggar med franskt tema som jag följer, mest för att ögonnjutning, är Chocolate & Zucchini, Tartelette, le blog de Sébastien och Cannelle-et-Vanille. Tipsa gärna om andra.
Some food bloggers with French theme that I follow, mostly for eye pleasure, are Chocolate & Zucchini, Tartelette, le blog de Sébastien (in Swedish) and Cannelle-et-Vanille. Please don't hesitate to let me know of others.
Folk verkade nöjda och mätta. Och i vanlig ordning (efter bjudningar hos mig) blev det ändå över en hel del mat. Vi fick dock god användning av resterna under de närmaste dagarnas picnics i den förunderligt härliga sommarvärmen.
People seemed content and satisfied. And as usual (after parties over at my place) there where plenty left overs. Which we had good use of in picnics the following days in the fabulous sommer heat.
På dessertbordet hamnade lite av varje som jag fick lust att baka. Har varit nyfiken på det här med cupcakes, så det fick det bli. (Dock inte i närheten så nyfiken som jag är på att göra macaroons. Men det verkar lite komplext. Som sagt. Om franska köket.) Och så är det alltid trevligt med en riktigt chokladrik tårta, med vispad grädde.
On the dessert table where what I just felt making. Have been curious about cup cakes, so I made some. (Though not nearly as curious as I've been about making macaroons. But they seem way more complex. As said. About French cuisine.) And it's always nice with a really chocolate rich cake, with whipped cream.
Recepten googlade jag fram dagen innan. Cup Cakes med Creme Cheese Frosting (Leila Lindholm) med oändligt mycket florsocker i glasyren (10 dl (!) till 24 muffins). Jämförelser visade dock att så är fallet även i andra motsvarande recept. Vanlijsockret bytte jag ut mot äkta vanlijstång. Chokladtårtan (Nigella Lawson), med två och en halv chokladkaka av Anthon Berg, blev det inget kvar av efter kalaset.
The recipes I googled the day before. Cup Cakes with Creme Cheese Frosting (Leila Lindholm) with endlessly lots of icing sugar (10 dl (!) for 24 muffins). Comparisons showed it's about the equal amount in other equivalent recipes. I exchanged the vanilla sugar with real vanilla pod. And there was nothing left of the chocokate cake (Nigella Lawson), with two and a half bars of chocolate by Anthon Berg.
Hittade kul dekorationer att toppa desserterna med. Barn och ungdomar hade sett cup cakesen redan när de kom och praktiskt taget sprang till fikabordet när det väl var dags. Och de flesta åt även upp sina. Men jag rekommenderar max en om dagen på grund av sockerdosen.
Found some fun decorations for the desserts. Children and youngsters had seen the cup cakes already when arriving to the party so they barely run to the dessert table when it was time. And most of the folks actually finished them too. But I do recommend maximum one per day due to the sugar dose.
Dagen efter raddade jag upp grejjer jag fått, även med posten. Presenterna var med betoning på välmående, precis som jag hade önskat mig. Det var blommor och -checkar, champagne och chokladpraliner, massagebehandlingar, lyxiga tofflor, hemmaspaprodukter och annat -mys m m. Tack alla fina!
The day after I gathered stuff I had received, also by post. The gifts where with focus on well being, just as I had wished for. It was flowers and -checks, champagne and chocolate, massage treatments, luxuary slippers, home spa products and other cozineas etc. Thank you all lovely.
3 comments:
Mums
Mmmm .... det var gott!
Very nice pictures. I love the one with desserts (choux à la crème ?). Yummy !
French cuisine can be simple. Quiche Lorraine, Gratin Dauphinois or Boeuf Bourguignon are great recipes for the whole family. The simplest alternative is Croque-Monsieur served with French fries...
Cathy
French course
Post a Comment