Monday, January 22, 2007

Upprepa eller repa upp?

Undrar varför det på engelska heter att man ska frog när man ska repa upp något redan stickat? Kan det ha någonting att göra med hur man känner sig när man inser att man stickat fel? Kwak, kwak ... i så fall är det så jag känner mig nu!

I helgen kom jag en bra bit på nya forecast-koftan. Jag stickar bollarna en aning mindre, med tre istället för fem öglor, vilket blir stiligare än originalet. Har sett sjysta exempel på det hos andra sickbloggare, såsom här, här och här. En stark fördel med den här koftan är ju att den stickas i ett stycke, mer eller mindre. Och det betyder i-n-g-a s-ö-m-m-a-r!

Redan efter ett antal mönsterrader inser jag dock att något är fel. Har läst mönstret FEL, med resultatet att det blir betydligt större avstånd mellan bollarna och kablarna, vilket ger ett helt annat utseende än originalets.

Min första tanke är att det är överraskande snyggt. Lite asiatiskt. Elegantare än originalets småhysteriska knotterexplosion. Ja, så resonerar jag i alla fall till en börja och fortsätter för att se hur det hela ska komma se ut när det blir lite mer av det hela.

Nu har tvehågsenheten börjat krypa sig på. Är det verkligen snyggt eller är det kanske rent av skumt ... fult? I och med att mönstret inte är gjort för dessa mellanrum är det ju inte givet att det ska bli något vettigt på mitt sätt.

För att få en uppfattning om hur det ser ut har jag tankat upp en närbild på den mystiska kabeln.

Det intressanta i sammanhanget är att jag inte är ensam om att läsa det här mönstret fel. Det finns en del som fortsatt efter insett misstag till färdig kofta, se exempelvis här och här. Men jag vet inte, är det snyggt?

Jag är inte den som är den. Men, nu kan jag inte riktigt bestämma mig för hur jag ska göra - ska jag repa upp eller gå vidare? Vad tycker DU? Är det snyggt eller fult?

3 comments:

Mia said...

Kör på, tycker jag. Jag tycker det är snyggare än originalet! Men så ska ju resten av mönstret stämma också, är klart.

Paula said...

Jag har tittat på bilderna du länkat till och när man jämför tycker jag nog att "det rätta" sättet är snyggare.
Men de flesta har ju inget att jämföra med!

Elena said...

Tack för er support och era kommentarer! Återkommer när jag har bestämt mig för vilket. Just nu lutar det åt att repa upp...