Thursday, August 17, 2006

"En gigantisk kontrollerad härva"

Min man såg på mig med en klurig blick häromdagen och undrade: "Hur definierar man egentligen stickning? Kan man inte säga att det är en gigantisk kontrollerad härva?". Lite motvilligt kunde jag väl hålla med honom. Men när jag tänkte lite till och tittade på det jag höll i händerna förstod jag plötsligt vad som hade inspirerat honom till denna hans egenhändigt formulerade definition, Min Birch. Ur hans synvinkel handlade det om nysta efter nysta som med stickornas hjälp omvandlades till en stor chunk med typ .. tyg. Och visst är det väl så, på sätt och vis. För mig handlar det dessutom om att skapa en färdig produkt. Genom att följa några raders mönsterbeskrivning är det möjligt att skapa användbara plagg, accessoarer eller heminredningsdetaljer. Men inte minst handlar det också om att få ro i sinnet.

Idag tog nysta tre slut och det är fortfarande ca tio mönsterupprepningar kvar av min Birch. Den är redan väldigt stor så det blir en supergosig jättesjal att linda in sig i. Jag kan svepa in mig i denna så jag ser ut som en himation-invirad kvinna från antikens tid. Himation är det vi idag kallar för mantel. Jag vet det varandes fru till en arkeolog ... och stickandes en jättestor organiserad garnmassa.

Hur som helst, för att kunna avsluta Birchen var jag tvungen att garnshoppa. Och då kunde jag lika gärna skriva ihop en hel garnshoppinglista. Så det bar av till Odenplan och Wincent där de har allt man kan tänka sig från Rowan. Förutom Kidsilk Haze nysta nummer fyra bidde det ett nysta Felted Tweed i färgen 155 Ginger till en Shedir samt ett nysta Cotton Glacé i färgen 741 Poppy till söta bebiskor ur boken Sticka till busiga barn. Nästa garnstopp var Ljungqvist garn där jag frossade i Garnstudions alpaca inför de stundande kraftiga prishöjningen. Det blev ett gäng vardera av rosenrött 3620, grönmelerat 7238 och blåmelerat 7240. Priserna höjjs visst med över 30 procent i höst.

Efter en rad dagar med regn och rusk har solen äntligen kommit tillbaka. Ja, jag får visst inte nog av värmen, Tomaterna på balkongen har nu börjat få färg men vi låter dem mogna lite till. Det blir Anthea som får skörda årets första tomat. Kanske redan imorgon bitti till frukosmackan.

2 comments:

Fru Babsan said...

Vilken ljuvlig färg på din birch! (Jag väntar fortfarnde på modet att ta itu med en egen birch.)

Själv upphör jag inte att fascineras av hur ett garnnystan endast med hjälp av ett par stickor eller en virknål kan bli något som man kan ha på sig utan att det faller isär till en härva. Utan lim och knutar, utan symaskin...

Elena said...

Det är färgen 'Jelly' som jag tycker påminner om färgen på björklöv. Och det är ju passande för en björksjal (Birch betyder ju björk).

Ja, visst är det läckert att sticka ett plagg i ett enda stycke. De stickprojekten är mina absoluta favoriter. När man slipper montera ihop olika delar. Och framför allt är det otroligt häftigt att se plagget växa fram endast på stickorna.