Tuesday, August 22, 2006

Birchen, min vän i höstrusket!

När kylan kommer och åskan går så trottaren på Odengatan rasar igenom känner jag mig sugen att vira in mig i en stor mohairsjal. Vilken tur att jag är klar med min mega-Birch då! Ja, denna generösa kreation kommer definitivt att bli en trogen följeslagare i höst!

Ser många möjliga användningssätt. Traditionellt svept över axlarna med lös knut fram. Kanske när jag sitter och kurar på balkongen med en rykande kopp cappuchino. Men troligen oftast virad slarviga varv runt halsen innan jag hastar ut i storstadsvimlet. Men det finns andra sätt. Sjalen är ju knappast ett nytt påfund. Redan de gamla grekiska kvinnorna under antiken kunde bära sjalen med stil. De eleganta fransyskorna på 1800-t visste knappt några gränser för hur de skulle använda sina kära sjalar. Så varför inte experimentera i höst. Kanske slänga sjalen sådär världsvant nonchalant över ena axeln eller kanske täcka håret med den som en mystisk trollgumma. Eller kanske inte ...

Supermjuk och värmande med sina sjuttio procent super kidmohair når den fritt hängande ända ner till knävecken. Ändå är den här sjalen ultralätt. Den väger knappt hundra gram.

Mitt första ebayköp någonsin blev ett socknystan av märket Regia i en mängd röda nyanser. Den poserar här stolt med matchande rönnbär i bakgrunden.

Kan du gissa vad detta är? En ledtråd finns i Knitty våren 2004. Det är ett gammalt projekt som dragits fram ur gömmorna. Hittills är resultatet visserligen ganska sladdrigt och bitvis glest mellan maskorna (inser att garnet jag använder är trettio procent tunnare än mönstret anger). Inte heller är färgvalet det bästa (det var första gången jag beställde garn online...). Men jag kan inte motstå det här lite smågalna mönster. Och när jag ändå stickat framstycket så är det ju inte så väldans mycket kvar...

5 comments:

Anna said...

Vilken härlig och stor Birch! Nu kan du verkligen längta till de kyliga vintermornarna :o)

Anna said...

OJ, oj så snygg du är i din sjal, helt underbar färg på dig!

Tack för din kommentar hos mig, jag drömmer också om en 'Bias Fair Isle pullover', den är ursnygg!

De där Operanystanen är återlämnade och istället beställde jag ett annat (babycashmerino, Debbie Bliss), det fanns inte inne just då i "min" färg, så jag får visa prov på tålamod, vilket inte är min starka sida. Speciellt jobbigt var det att gå in med full kasse och komma ut med tom. Otillfredsställande!

Maud said...

Vilken ljuvlig färg på Birch! Min blev jätteliten igen, för jag gick i onödan ner i stickstorlek. Jag hade inte mera garn, och hade hört att det inte alltid räcker med de tre nystanen. Men den är supervarm och skön, jag njöt av att ha min över axlarna i det iskalla biblioteket förra vintern när jag tentläste.

Elena said...

Anna/Annapuh: Mmmm ... det ska bli härligt att gosa in sig i Birchen när det kulnar! Så kan jag åtminstone jaga bort lite av vinterolusten!

Anna/Stickfrossa: Tack! Jo, grönt i många olika varianter är en favoritfärg! He, he, du kunde inte hålla dig från babycashmerino! Det verkar vara ett supergarn, måste testa sticka i det någon gång!

Maud: Ja, visst är 'jelly' undebar. Trodde den skulle vara betydligt mer skrikig. Istället är det en 'varm', diskret och mycket användbar färg!

Anonymous said...

Nice post and this fill someone in on helped me alot in my college assignement. Say thank you you as your information.