Wednesday, August 09, 2006

Vem tar hand om knyttet?

När jag läste i svenskan om en pappa som inte får pappaersättning för att vårda om sitt fyra månader för tidigt födda barn höll jag på att tappa hakan i morgonlatten. Mina små problem med att få tid till tentapluggandet mitt i småbarnslivet framstod plötsligt i nytt ljus. En del får kämpa så himla mycket för att ens få vara med sin förtidigt födda försvarslösa bebis. Ja, vem som helst kan förstå att man inte vill lämna sitt barn i nöd. Att vara fyra månader för tidigt född innebär troligen att man är i behov av både neonatalvård och sina föräldrars kärleksfulla närvaro samt omvårdnad. Som i det här fallet, hade sjukhusets kurator sagt att pappan hade rätt till ersättning. Läkare hade alltså skrivit på ett intyg om att pappan behövs tillsammans med mamman i omvårdnaden av barnet. Vet ju själv hur det funkar för Leo var på neonatalen sin första vecka i livet. Vi har en socialdemokratisk regering. Behöver jag säga mer... Har sett till leda på hur de klappar sig på bröstet om säger att de värnar om de svaga och via bidrag vill jämna ut olikheterna. Här är ett solklart exempel på hur samhället snarare misshandlar en man som redan ligger ned. Troligen en invandrare som arbetar stenhårt, har dubbla jobb, trots att han inte har en heltidsantsällning.Troget går han till jobbet år efter år i tron att hans skattepengar går till någonting vettigt. Han är busschaufför och vårdare med en hyfsad ekonomi som givetvis lätt rämnar då han varken kan jobba eller får någon ersättning. Ungefär som att han inte har annat att fundera på när han sitter där vid kuvösen och håller sitt lilla barns hand. Istället får han rådda med det administrativa, vända sig till olika instanser som gång på gång ger honom avslag. Detta trots att de inte ens har bemödat sig om att titta närmare på hans fall. Avslaget är givetvis åt helvete, men det finns dessutom alldeles uppenbara okonsekvenser i avslaget. Han får avslag för att han inte har schemalagt jobb. Det ena är visserligen inte det, men det är det andra. Jag skrubbar mig på huvudet och undrar. Får man anställa vem som helst på föräkringskassan. Dessutom måste mannen ordna med lån på 40000 kr för att de överhuvudtaget ska kunna klara sig. Allt detta hade han sluppit om han instället hade varit en latmask med arbetslöshetsersättning. Då hade han dessutom kanske fått (varit tvungen att) gå kurs på något flott ställe i hur man viker papper eller något annat väsentligt.

intressant.se finner du andra bloggar om: , , , ,

2 comments:

Hanna said...

usch, stackars pappa/bäbi. vem ska man rösta på egentligen?

Elena said...

Mmmm ... tvivlar på sossarna, även om jag tror på att värna om de svaga. Frågan är bara hur? Det får absolut inte bli som i det här fallet. Och, jag tror inte det är unikt.

Citerar gärna några kloka ord från min man: "Glöm aldrig att statskassan tillhör medborgarna; tro inte för en sekund att t ex föräldrapenningen är en gåva, ett bidrag eller en allmosa! Vi betalar in pengar för att få något tillbaka." (http://www.attila.tecknare.se/?p=128)