Tuesday, February 27, 2007

Studie i Norofärg

Mmmm... det är härligt att se hur de olika färgerna växlar. Är nu inne på mitt andra nystan och det är möjligen en halv rad kvar till nystbyte. Ja, vad ska jag säga. Noro kan färger och jag gillar Noro! Men nysta ett hade en sekvens orange, som jag först var tveksam mot. Nu gillar jag den delen speciellt, ja, den känns oumbärlig med sin värme mitt i allt det kalla gröna och blåa. Gillar förresten också den buckliga ytan som växer fram varför jag inte kommer att blocka stolan när den väl är klar.
I really fancy knitting Lady E in Noro and to see how the colours change as I knit. I'm now in the second skein and what can I say, Noro really knows colours and I like Noro. But, while still in skein one I was a bit hesitant about the orange colour. Now I've gotten used to it and actually find it almost essential amongst all the cold greens and blues. Oh, and about the rough and uneven surface, I so love it why I'm not going to block once I'm done with the stole.

12 comments:

agata said...

Men ååååå - så vackert! Nu har jag fått ett nytt behov i mitt liv. Ett Noro-behov. Var har du köpt det garnet?
(Jo. Det här ser bestämt ut som kontstickning)

Elena said...

Jag vet vad du menar med Norobehov! Det är ju så vackert!

Det här garnet är inhandlat på ebay! Det kostade väl runt 60-70 kr/nysta medan det i affär i Sverige kostar 100 kr/nysta. Annars har jag handlat Noro på Nysta i Stockholm där de har mycket bra service.

Varje nysta i samma färgbad ser olika ut så en nackdel med att köpa på nätet är att man inte kan välja sina nystan. Men det har dock inte varit något problem för mig hittills.

Och, så kan man ju skarva lätt med det här garnet, om man skulle behöva börja i annan del av nystanet. Detta genom att splitta på två garnändar väva in dem i varandra, blöta upp (med saliv) och så lägga de ihopfogade garnändorna mellan handflatorna och rulla intensivt i ca en minut så det blir hett och filtar ihop sig. Sen är det bara att sticka vidare!

Anna said...

Men herreguuuud så vackert! Vilken helt otrolig bild. Tänk så snygg du ska vara sen!

Elena said...

Taack, passade på att ta bilden i dagsljus för att ge rättvisa åt det underbara Norogarnet. Jo, med de färgerna och entrelacmönstret kommer jag nog att känna mig speciell sen när stolan är klar!

Vifslan said...

Lady Eleanor är underbar! Jag är nästan klar med min, har avsatt den här dagen åt att avsluta den. Jag tänker inte heller blocka, så jag kommer kunna linda in mig i den redan ikväll. = )

Entrelac är jätteroligt. Jag är definitivt sugen på Eunnys sockar... Fast, å andra sidan, frågan är om Eunny nånsin har gjort nåt jag INTE har varit sugen på.

Maria said...

Va fint, finns det beskrivning påsvenska någonstans? är inte så bra på engelska.

Elena said...

vifslan: Visst är entrelac roligt!Din Lady E är verkligen fin och färgen är helt underbar. Precis som du tycker jag att den påminner om svenska skärgården. Hoppas att du får till det sista på stolan!

maria: Tack! Mm, det blir verkligen speciellt med entrelac (och Noro förstås)!

Har tyvärr inte sett entrelac-mönster på svenska men jag hjälper gärna att översätta sticktermer från engelska, om du skulle vilja utgå från ett engelskt mönster. Kanske skulle det här halsduksmönstret i entrelac kunna vara en utgångspunkt?: http://www.allisonknits.com/entrelacscarf.pdf

Tips, när jag vill ha hjälp med engelska stickförkortningar tittar jag ofta på videosnuttar här: http://www.knittinghelp.com/knitting/abbreviations_explained/
Det är till väldigt bra hjälp för att göra rätt och undvika missförstånd.

Maud said...

Vad vackert det är! Jag har alltid beudrat den på bildern bloggarna runt, kan inte vänta med att se din färdig!

Elena said...

Mmm, visst ser entrelac läckert ut! Innan jag satte igång med min spanade jag runt på andra bloggar, och det är väldigt många som har gjort den här före mig.

Så i stickvärlden är man väl knappast innovativ som gör en Lady E ... men på stan kommer jag nog känna sig lite extra när jag sveper in mig i den!

Men än är det ett antal rader kvar till färdig produkt ... ja, resor, sjukdomar m m har bidragit att det gått lite segt på senaste tiden. Men snart är jag väl på banan igen ;o) ...

Gerda-Thyra said...

För ca. 15 år sedan stickade jag en tröja till min man i precis den färgställningen av ett garn , som jag tror hette Nord. Jag undrar om det inte är samma garn, fast de har bytt namn på det....? Då fanns det bara i härvor, så man fick nysta själv.
Hur som helst stickade jag tröjan i samma rutmönster som du stickar nu.
Den tröjan är nog det vackraste jag någonsin har stickat! Den blev jättefin och kollosalt dyr....! Tyvärr finns den inte kvar längre, men jag har sett Noro-garnet och tänkt tanken att kanske sticka något i rutmönstret igen...

Maria said...

Tack, återkommer gärna om jag kör fast. Får gå och längta lite innan jag börjar... är härligt att ha något att se fram emot.

Elena said...

gerda-thyra: Wow, den rutmönstertröjjan måste ha varit ett omfattande projekt, men säkert väldigt kul?! Kan förstå att du nu är sugen på att göra någonting rutmönstrat igen - hoppas du hittar på ett roligt projekt, kanske i Noro?!

maria: Lycka till! Och du, tveka inte att höra av dig om du fastnar!