Wednesday, November 08, 2006

Järnbrist och inspiration

Inspirationsbrist har jag haft, dock ej för närvarande. Däremot verkar jag ha brist på något annat. Det handlar om graviditet, förlossning, menstruation, alla dessa otyg som naturen tillfogar oss kvinnor bara för att vi ska kunna få våra små ljuvliga bebisar. Är helt enkelt aptrött numera! Sådär hängande-huvud-och-axlar, släpande-fötter-och-lama-armar- och svårt-hålla-ögonen-öppna-efter-20-trött! Trots att jag faktiskt sover minst 10 timmar varje natt. Idag började jag tänka i termer av järnkur. Ja, det måste ju bara vara frågan om järnbrist. Lunchen: blodpudding med stekta äpplen och lingonsylt - en upplevelse från Pontus in the Greenhouse bakficka. Middagen: kycklinglevergryta á la makens mamma. Planer för imorgon är spenatsoppa med ägg och leverpastejmackor med persiljegarnering. Kanske har du tips på järnstinn kost?! Om så tages det tacksamt emot här.

Stora fluffiga rosor i ljusa mjuka färger, så där lite gammeldags, är en klar favorit!

Har du förresten sett vad Eunny pysslat med på sensate tiden? Hon visar att det går att använda gamla beprövade 'mossiga' sticktekniker till någonting spännande 'nytt' och läckert. Nyfikenheten går att släcka genom att sticka exempelvis en scarf med stora "rutor". Annars är det inte helt otroligt om Eunny snart kläcker ur sig något läckert mönster i denna teknik, såsom exempelcis strumpor eller varför inte en kappa (hon snackar något om detta i sin blogg.). Vojjne, vojjne.


Jag gillar Angrychicken, hon är en extremt stilsäker kreatör! Hon är bland annat en hejjare på quilt i olika former. Hennes små quiltdetaljer, såsom små quiltade kort eller stora quilttäcken, är bara så bedårande och inspirerande. När jag såg flickan med hopprepet på det fantastiska gröna täcket trillade jag nästan av stolen. Fråga mig inte varför. Kanske handlar det om överraskningseffekten. Hur som helst känns hennes roliga quiltapplikationer väldigt fräscha och nyskapande. Skulle jag få en hel kväll för mig själv skulle jag inte tveka att pröva på något kul i stil med detta.

Då jag fortfarande brukar få en aning bortdomnade händer när jag stickar eller sitter framför datorn är Annas senaste numret av [Billigt garn mm] välkommen. Goda och dyrbara råd om hur man ska försöka undvika detta. Det handlar bland annat om att varva mellan olika typer av aktiviteter. Vilken tur då att det blir mycket av sånt numera: Snyta. Laga mat. Plocka undan. Byta blöjja. Mata. Torka spya. Sticka 1 minut. Trösta. Byta blöjja. Mata. Snyta. Ordna kvällsfika. Natta. Ojj, somna. Och så vidare. Om man har lyxen att sticka en längre stund menar Anna vidare att det kan vara bra att byta mellan stickprojekt där stickorna varierar i storlek.

Något av det pluttigaste och sötigaste i nalleväg är nog ändå Camilla Engmans virkade nallar. Och nu kan jag så äntligen skapa mig en själv, för Stitch 'n Bitch virkbok har precis mökat in sig i min stick- och numera även virkhylla. I denna bok finns alltså mönster av inte mindre än Camilla Engman själv för just dessa små varelser. Jippii!

9 comments:

Bim said...

Pip!
Ja, den där Stich 'n bitch boken måste nog slinka in i min hylla också, ;) Har den första, tveksam... nr 2 ska visst vara bättre, och nu då den med virkning... Ja, de ger inspiration, dock... och det vill vi väl ha??? Massor av!!! ;)
Hm, mycket broccoli ska vara bra, enligt läkare :). De flesta gröna grönsaker ska tydligen vara bra!
Må så gott... värmländskan... kramis och hoppas du kryar på dig...
Sjöbackas blogg

Elena said...

Mmmm ... inspiration är nog, vid sidan av goa' familjen och fina vännerna, det viktigaste!

Broccoli ja, hade jag nästan glömt bort. Det och annat med klorofyll åker genast upp på inköpslistan. Kanske kan serveras sen vid sidan av en köttbit. Någon sa nämligen att allt kött innehåller massor av järn. Och dessutom rött vin, och det vore ju fint till ;o).

Maria said...

Hej! Söta nallar! De såg ut att vara ganska svåra att göra. Hoppas allt är bra med dig, det var länge sen sist.. Torkade aprikoser och mandlar är järnrika. /Maja

Elena said...

Ja, visst är de underbart söta! Tror också att de kan vara lite tricksiga. Men när man vet hur fina de blir kanske det går lite lättare.

Ja, det var ett tag sedan. Hörde att ni hade lite funderingar på julfirande. Har pratat lite med mamma om det. Vi får prata lite närmare om det snart.

Tack för tips om torkade aprikoser och mandlar, visste inte att de var så järnrika. Det passar ju perfekt att naska på så här inför jul!

heidi said...

hej,

du har samma problem som jag har - och det är inte järnbrist, utan brist på vitamin B12. B12 brist ger domningar i kroppen, en enorm trötthet, intellektet kan försämras etc. När det var som värst för mig kunde jag inta ha på mig skor, eftersom fötterna domnande bort, jag kunde inte luta mig mot ryggstödet när jag satt i soffan eftersom hela ryggen domnande bort. Jag har bloggat om det (förra hösten om jag inte minns fel). Gå till apoteket och köp en stor burk B-kombi som innehåller tillräckligt med vitamin B12, ät tre om dagen ihop med mat i 14 dagar, och eftersom den är fettlöslig, ihop med något fett (själv äter jag den ihop med fiskoljekapslar). Efter 14 dagar kan du gå ner till 1-2 om dagen.

Elena said...

Ja, men det låter ju som att det kunde gälla mig det där! B12-vitaminbrist hade jag ingen koll på så nu får jag ta mig till apoteket och sen köra en B12-kur! Tack för tipset!

MammaMia said...

Åh, vilken härlig blogg du har! Första gången jag är här. Blev tokigt förälskad i nallarna från Camilla Engman :)!!

Elena said...

Åh, visst är nallarna underbara!

Kul att du gillar min blogg och hoppas du tittar förbi snart igen.

Kikade förbi på din blogg, även för mig var det första gången. Superbraiga tips hittade jag på allt möjligt underbart "barnsligt"!

MammaMia said...

Tack snälla du, kul att du gillar min blogg :)! Jag är redan tillbaks här hos dig som synes. Du är numer under mina dagliga favoritbloggar.